Норми освітленості виробничих приміщень у харчовій промисловості
Промислове LED освітлення
в харчової промисловості
Проектування систем освітлення для підприємств харчової промисловості – відповідальний процес, яким займаються професійні інженери-світлотехніки. Фахівці розробляють індивідуальний проект, враховуючи не лише особливості технологічного процесу та побажання замовника, а й специфіку роботи конкретного підприємства, а також чинні норми промислового освітлення для певної галузі.
Для підприємств тваринництва організація промислового світла можлива лише з використанням спеціального вибухозахищеного освітлювального обладнання, оскільки агресивні викиди аміаку постійно впливають на освітлювальні прилади в приміщеннях для тварин. Проникнення аміаку всередину світильника не лише згубно впливає на люмінофорне покриття світлодіодів, але й провокує виникнення вибухонебезпечної ситуації. Крім того, «агресивні» засоби для чищення або дезінфекції, які часто застосовуються в тваринництві, можуть пошкодити оптику світильника, якщо вона не є стійкою до їхнього впливу.
Хоча окремі галузі виробництва відрізняються з погляду мікроклімату чи робочого середовища, однією із загальних вимог до освітлення промислових приміщень у всіх сферах харчової промисловості є високий рівень захисту світильників від пилу та вологи. Висока вологість, запиленість і можливість потрапляння бризок, крапель або струменів води на корпус світильників негативно впливають на освітлювальні прилади, якщо вони не призначені для таких умов експлуатації. Щоб забезпечити надійну та безперебійну роботу системи промислового освітлення, рекомендується використовувати світильники, індекс пило-вологозахисту яких становить не менш ніж IP65.
Ще одним важливим фактором є енергоефективність освітлення промислових підприємств. Сучасні світлодіодні світильники здатні працювати з ефективністю до 180лм/Вт, що дозволяє суттєво скоротити споживання електроенергії. Це особливо важливо для підприємств із безперервним циклом виробництва та цілодобовим графіком роботи, для яких витрати на електрику є істотною статтею виробничих витрат.
Для освітлення зон з інструментами, що обертаються (обвалювання м’яса, ножі, що крутяться, леза й вали на конвеєрах), використовуються промислові світильники з мінімальним коефіцієнтом пульсацій, щоб уникнути появи стробоскопічного ефекту та захистити співробітників від небезпеки отримання виробничих травм.
У виробничих приміщеннях харчової промисловості освітлювальні прилади часто піддаються впливу надзвичайно низьких (до -40°C) або навпаки – дуже високих (до +50°C, а інколи й до +80°C) температур, тому тут необхідно використовувати спеціальні світильники, розраховані на роботу в умовах екстремальних температур.
Освітлення промислових приміщень з високими гігієнічними вимогами передбачає регулярне проведення антисептичної обробки. В таких зонах застосовують промислові світильники з гладкою герметичною поверхнею, корпус і розсіювач яких стійкі до процесів інтенсивного очищення та дезінфекції із застосуванням агресивних хімічних речовин.
У приміщеннях, де проводиться візуальна перевірка якості перед упаковкою продуктів, необхідне встановлення промислового освітлення з дуже високим рівнем передавання кольорів – CRI>90, щоб забезпечити надійне оцінювання навіть найдрібніших колірних нюансів.
Норми промислового освітлення в галузі
Більшість країн мають власні нормативні вимоги щодо організації промислового освітлення, Україна в цьому не виняток. Загальні кількісні та якісні вимоги до освітлення на підприємствах харчової промисловості, що діють у нашій країні, зафіксовано в ДБН В.2.5-28:2018. Таблиця нормативних показників залежно від виду виконуваної на виробництві діяльності наведена нижче.
Найменування приміщення | Еекс, лк | U0, не менше | UGR, не більше | Ra, не менше | Кп,%, не більше |
---|---|---|---|---|---|
Робочі місця і зони: - пивоварні та солодові поверхи; - приміщення для миття, розливу в бочки, чищення, просіювання, очищення; - приміщення консервних і шоколадних заводів для готування; - приміщення цукрових заводів; - приміщення для сушки і збагачення тютюну, підвали для бродіння |
200 | 0,4 | 25 | 80 | - |
Сортування і мийка продукції, дроблення, змішування, упаковка | 300 | 0,6 | 25 | 80 | 20 |
Робочі місця і критичні зони: - приміщення бійні худоби та цехів оброблення м’яса; - у борошномельних машин; - на ділянках фільтрування для рафінування цукру |
200 | 0,6 | 25 | 80 | 15 |
Рубка й сортування фруктів і овочів | 300 | 0,6 | 25 | 80 | 20 |
Виготовлення делікатесних продуктів, робота на кухні, виробництво сигар і сигарет | 500 | 0,6 | 22 | 80 | 15 |
Контроль скляних виробів і пляшок, зняття задирок, сортування, декорування | 500 | 0,6 | 22 | 80 | 15 |
Лабораторії | 500 | 0,6 | 19 | 80 | 10 |
Контроль кольору * | 1000 | 0,7 | 16 | 90 | 10 |
* Колірна температура світла в таких приміщеннях має бути в діапазоні 4000-6500 К.
Професійне проектування освітлення промислових підприємств – складний та відповідальний процес, що включає світловий аудит об’єкта, вивчення технологічних процесів виробництва й виконання світлотехнічних розрахунків. Спеціалісти MAXUS PLATFORM пропонують своїм клієнтам розробку комплексних індивідуальних освітлювальних рішень для підприємств різної сфери діяльності. Зв’яжіться з нами, щоб отримати консультацію чи замовити проект освітлення.